Kovács Brigitta: Nemi megkülönböztetés a család és a munka világában

Bár az utóbbi évtizedekben számos előrelépés volt, még mindig jelentős befolyása van a tradicionális nemi szerepeknek életünkben.

A nők felé társadalmi elvárás, hogy a karrierjük rovására is vállaljanak gyereket, míg a férfiaknál az is elfogadható, ha a családalapítást feláldozzák munkájuk érdekében. Szülés után jellemzően az édesanya marad otthon a gyermekével, ezzel szülésenként akár két-három évre is kieshetnek a karrierépítésből. Gyereknevelés mellett sok nő dolgozik és mindezeken felül a háztartás vezetése is rájuk hárul.

Az elmúlt években ez a fajta gondolkodásmód a közéletben újra megerősödött. A Magyar Országgyűlésben is hangzottak el szexista megnyilvánulások, melyek azt sugallták, hogy a nőnek „a tűzhely mellett a helye”, és a gyerekvállalás a feladata, nem az, hogy az ország irányításában részt vegyen.

A problémát az is jól mutatja, hogy a politikában a nők aránya jelentősen kisebb a férfiakénál, a 199 fős parlamentnek csupán 23 tagja nő. A jelenlegi kormányban mindössze egy tárca nélküli miniszter pozícióját tölti be nő.

A nők hátrányos helyzete nem csak a politikában, hanem a munkavállalásban is megjelenik. A szülőképes korú, illetve kisgyermeket nevelő nők nehezebben, gyakran csak alacsonyabb bérért tudnak elhelyezkedni. Ennek egyik oka az, hogy ezek a nők gyakran maradnak ki a munkából. Másrészről az állam az ezzel kapcsolatos anyagi terhek jelentős részét a munkáltatóra hárítja.

Ugyanakkor mai világunkban a férfiakat is éri hátrányos nemi megkülönböztetés. Válás esetén a gyermeket szinte minden esetben az anyánál helyezik el, és ezzel együtt általában a lakást is a feleség tarthatja meg. Ezáltal sok férfi került már utcára.

A nyugdíj tekintetében is hátrányos helyzetben vannak a férfiak, mivel ők a nőknél később mehetnek nyugdíjba, ráadásul nem vonulhatnak vissza negyven év munkaviszony után.

Példát vehetnénk a skandináv országokról, többek között Svédországról, ahol a nők és a férfiak hasonló arányban vesznek részt a politikában, széleskörben elfogadott, hogy a férfiak a nőkhöz hasonlóan otthon maradnak a kisgyermekekkel, és a házimunkát a párok megosztva végzik el.

Bár Magyarországon is sokat javult a helyzet a múlt századhoz képest, még így is sok tennivaló akad. Ebben létfontosságú szerepet játszik a politika és az oktatás.